Purtarea hainelor uzate este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face dacă ești o persoană care duce un stil de viață ecologic sau abia la început.
Hainele second-hand ajută mediul în atât de multe moduri încât ar trebui să fie o primă alegere pentru oricine dorește să-și extindă garderoba sustenabil.
5 avantaje ale îmbrăcămintei second-hand pentru mediu
Următoarele sunt câteva dintre avantajele ecologice ale îmbrăcămintei second-hand.
1. Achiziționarea de îmbrăcăminte uzată ajută la reducerea deșeurilor textile.
Există mai multe moduri prin care cumpărarea de haine second-hand ajută mediul înconjurător, dar una dintre cele mai importante este că reduce mult cantitatea de îmbrăcăminte care ajunge la gropile de gunoi.
Există multe deșeuri textile în lume și multe dintre ele nu se dezintegrează foarte repede.
Dacă luați în considerare coloranții folosiți în multe tipuri de haine, acești coloranți se infiltrează în pământ și contaminează cu substanțe nocive.
Prin achiziționarea de îmbrăcăminte second-hand, minimizați cantitatea de deșeuri textile din gropile de gunoi și extindeți ciclul de viață al acestor articole de îmbrăcăminte prin încorporarea lor în garderoba dumneavoastră.
Ca urmare, depozitele de deșeuri nu vor crește în dimensiune și nu vor fi construite noi depozite.
2. Îmbrăcămintea folosită ajută la reducerea poluării apei
Multe articole de îmbrăcăminte conțin substanțe nocive care ajung în ape în timpul procesului de producție sau după ce sunt aruncate în gropile de gunoi, așa cum sa menționat anterior.
Insecticidele și pesticidele folosite în cultivarea bumbacului, de exemplu, se infiltrează în pământ și ajung în rezervele noastre de apă.
Poluarea apei din materiale textile, cauzată de substanțe chimice precum coloranții, reprezintă 20% din poluarea apei industriale la nivel mondial.
Îmbrăcămintea second-hand este bună pentru mediu, deoarece în loc să poluezi mediul pentru a face articolele de îmbrăcăminte, le reutilizați, profitând la maximum de ținută și asigurându-vă că resursele folosite pentru a o realiza sunt mai valoroase.
3. Cumpărarea folosită reduce consumul de apă
Știați că este nevoie de 2.700 de litri de apă pentru a crea un tricou?
Este suficientă apă pentru a rezista doi ani și jumătate pentru o persoană!
Chiar dacă încerci să fii responsabil față de mediu, cumpărând articole de îmbrăcăminte din materiale ecologice precum bumbacul, există totuși unele implicații negative asupra mediului.
Bumbacul, de exemplu, este o resursă regenerabilă care nu afectează mediul atunci când se descompune (cu excepția cazului în care conține coloranți), dar cantitatea de apă necesară pentru fabricarea hainelor din bumbac are un impact semnificativ asupra mediului.
Având în vedere acest lucru, dacă vezi o cămașă sau un pulover de bumbac într-un magazin second-hand, cumpără-l (dacă îți place, bineînțeles.) Fă-l să merite să folosești toată acea apă.
În plus, industria modei reprezintă aproximativ 20% din consumul de apă la nivel mondial.
Aceasta înseamnă multă apă irosită de către un sector și, pentru a înrăutăți lucrurile, aceste cifre au crescut doar de-a lungul timpului, pe măsură ce oamenii continuă să cumpere din ce în ce mai multe haine.
4. Cumpărarea folosită înseamnă mai puțină poluare a aerului
Refuzând să cumpărați îmbrăcăminte suplimentară de la producătorii de fast fashion, minimizați nevoia acestor companii de a crea și distribui mai multe articole de îmbrăcăminte, ambele poluând mediul.
Sectorul modei produce o mulțime de emisii de carbon, ceea ce contribuie la încălzirea globală.
Se crede că industria modei este responsabilă pentru 10% din toate emisiile la nivel mondial. Drept urmare, este esențial să încercăm să ne îmbunătățim obiceiurile de cumpărare a hainelor.
Când cumpărați și folosiți îmbrăcăminte second-hand, reduceți nevoia acestor sectoare de a realiza și distribui îmbrăcăminte nouă, ceea ce ajută la menținerea aerului mai curat.
Există, de asemenea, realitatea că multe haine sunt aruncate mai degrabă decât refolosite. Când anumite tipuri de îmbrăcăminte sunt arse, poluanții sunt eliberați în atmosferă.
5. Îmbrăcămintea a doua economisește energie
Achiziționarea hainelor second-hand economisește o cantitate semnificativă de energie. La fel ca apa, atunci cand cumperi la mâna a doua, obiceiurile tale de cumparaturi nu au ca rezultat producerea de îmbrăcăminte nouă, reducând cheltuielile cu energia.
Am putea face o diferență semnificativă în scăderea poluării și conservarea resurselor prețioase ale pământului dacă un număr mare de oameni ar adopta obiceiuri de cumpărare a îmbrăcămintei mai ecologice.
Pentru că, în realitate, dacă toată lumea ar începe să cumpere la mâna a doua mai des și ar face alegeri de haine mai atente, firmele de fast fashion ar face mai puține lucruri.
Mai puțină cerere înseamnă mai puțină producție și distribuție, ceea ce înseamnă mai puțină poluare.
Gânduri finale despre avantajele îmbrăcămintei second-hand pentru mediu
După cum puteți vedea, purtarea îmbrăcămintei uzate are numeroase avantaje de mediu și este o abordare excelentă pentru a crea o garderobă durabilă.
Reutilizarea articolelor altor persoane care nu le mai plac sau care nu le mai potrivesc este o situație de câștig pentru tine și pentru mediu.